Home

Coaching

Trainingen

Creatieve werkplaats

Agenda

Publicaties

Over mij

Contact

Publicaties

planbeta
Plan Bèta

Heel mooi om te hebben mogen bijdragen aan het boek van de NVON over duurzaam bètaonderwijs.
Klimaatverandering, verdwijnen van biodiversiteit, toenemende vervuiling, uitputting van natuurlijke bronnen….de mondiale samenleving worstelt met een veelvoud aan crisissen, die elkaar ook nog eens onderling versterken. We kunnen het tij keren door ons leven snel tempo te verduurzamen. Hierin ligt ook een belangrijke taak voor het onderwijs, met name vanuit de bètavakken. Hoe geef je duurzaamheid vorm binnen een school? Plan Bèta biedt Plan Bèta biedt een visie en handreikingen aan bètadocenten en schoolleiders om focus en tempo aan te brengen in de ontwikkeling naar duurzame bètavakken binnen een duurzame school.
Er is geen tijd meer te verliezen: de mondiale samenleving moet in hooguit drie decennia omgebouwd worden naar een volledig duurzaam functionerende samenleving. Op school krijgen leerlingen onvoldoende kennis en competenties om te kunnen verduurzamen. Ook bètaleraren en schoolleiders worstelen met de vraag hoe je onderwijs duurzaam kunt vormgeven. Plan Bèta daagt bètadocenten en schoolleiders uit om méér met duurzaamheid te gaan doen, het tempo van duurzame ontwikkeling te verhogen en het verschil te maken voor hun leerlingen. Plan Bèta heeft ook tot doel om een beweging op gang te brengen waarin bètaleraren elkaar steunen in het ontwerpen van onderwijsmateriaal, in het realiseren en evalueren van duurzaam onderwijs, in het organiseren van de hele school rondom het thema duurzaamheid. De beweging neemt de lerarenopleidingen en vervolgopleidingen mee en draagt de activiteiten en resultaten uit naar de samenleving. Het boek bestellen?

Klik hier

In de NVOX mijn artikel naar aanleiding van hoofdstuk 4 van het boek Plan Bèta. Daarin licht ik toe hoe het ruimte geven aan emoties en ervaringen kan bijdragen aan de ontwikkeling van initiatiefkracht en bewust en duurzaam handelen bij leerlingen.
Het hele artikel lezen?

Klik hier

natuuratelier
Toekomstgesprekken

Droge en warme zomers, achteruitgang van de biodiversiteit, plastic soep, toenemende ongelijkheid in de wereld: Het zijn slechts enkele voorbeelden van de vele gevolgen van de manier waarop wij al decennia lang met onze planeet omgaan. Welke toekomst gaan we tegemoet en wat vraagt deze onzekere toekomst van ons? Hoe kunnen we veranderen en tegelijk voorkomen we dat we verlamd raken door klimaatangst of -depressie? In mijn coachpraktijk kom ik mensen tegen die hiermee worstelen en op zoek zijn naar de zingevingsvraag. Daarom ga ik in deze serie toekomstgesprekken op zoek naar mensen die ons kunnen inspireren met hun bezieling, enthousiasme, positieve houding en doorzettingsvermogen. Het zijn mensen die ons leren nadenken, voelen, willen en doen ondanks of juist vanwege alles wat op het spel staat. Laat jij je ook uitnodigen om uit je dagelijkse routines te stappen en je eigen toekomst vorm te geven? Als eerste in deze serie sprak ik met Frans ter Maten uit Leusden. Frans ter Maten is heemraad en loco-dijkgraaf van het waterschap Vallei en Veluwe. Landschap en cultuurhistorie zijn voor hem een belangrijke inspiratiebron. Ik ben nieuwsgierig hoe hij met zijn kennis en ervaring aankijkt tegen de toekomst in het algemeen en de dreigende klimaatverandering in het bijzonder. Het hele artikel lezen?

Klik hier